Tapio Ylinen - Lauluntekijän mietteitä

torstai 19. elokuuta 2010

Elokuvamusiikkia

Tervehdys ystävät!

Kaikkihan rakastavat elokuvia, eikö vain? Ja musiikki on, luonnollisesti, erottamaton osa elokuvaa. Vaikka varhaiset elokuvat olivatkin näennäisesti mykkiä, niitä ei koskaan esitetty äänettöminä, sillä liikkuva kuva ilman ääntä koettiin aavemaisena ja ahdistavana. Niinpä mykkää filmiä säestettiin musiikilla.

Tänäkin päivänä, vaikka äänielokuvakin on jo yli 80 vuotta vanha keksintö, musiikki säestää elokuvien emotionaalista sisältöä, ja parhaassa tapauksessa myös älyllistä sisältöä ja tarinankerrontaa. Jos ei muulla tavalla, niin poissaolollaan. Joskus hiljaisuus on vahvin äänielementti.

Minulla on muutamia kokemuksia elokuvamusiikin säveltämisestä. Kaikki vaikeita. Eikä pelkästään siksi, että kuvan ja musiikin synkronointi ja itse sävellysprosessi ovat työläitä. Yhdenkin leikkauksessa tapahtuvan muutoksen vuoksi saattaa säveltäjä joutua tekemään hirveän määrän työtä uudestaan. Pitäisi tyydyttää sekä omat vaatimuksensa että kuvitteellisten katsojien odotukset puhumattakaan sitten ohjaajan alati vaihtuvista mielenliikkeistä.

Kokemukseni elokuvamusiikin säveltämisestä ovat siis olleet musiikillisesti kiehtovia, mutta (kuten sanoin) työkokemuksina erittäin raskaita.

Sävelsin huhtikuussa musiikkia erääseen lyhytelokuvaan, joka jääköön tässä nimeltään mainitsematta. Itsestäni riippumattomista syistä projekti ei koskaan saanut arvoistaan lopetusta, ainakin mitä nyt musiikkiin tulee. Harmillista sinänsä, sillä olin itse lopputulokseen varsin tyytyväinen. Ja siksi halusinkin jakaa teidän kanssanne tuosta projektista muutaman kappaleen, jotka olisivat saattaneet muutoin jäädä ääniarkistooni homehtumaan.

Biisit voi ladata tästä. Kirjoita vain sähköpostiosoitteesi.




Löydät sieltä seuraavat kappaleet.

"Muisto"

Elokuvan päähenkilö palaa ajatuksissaan menneisyyteen. Raskas muisto palautuu kuvina katsojien silmien eteen. Tätä olemme odottaneet. Saamme vihdoinkin selville, mikä anti-sankariamme vaivaa.

"End Credits Music"

Musiikkia lopputeksteihin. Variaatio edellisestä teemasta, joka oli muutenkin hallitsevana elementtinä läpi elokuvan. Selvästi dramaattisempi versio samasta teemasta.

Ajatukseni on julkaista jossain vaiheessa kokoelma parhaita elokuva- ja teatterikappaleitani, ainakin nettijulkaisuna. Jos niin teen, niin äänitän ainakin osan materiaalista uudelleen, jotta kokoelmasta tulee vähän yhtenäisemmän kuuloinen. Joten nyt on siis ainutkertainen tilaisuus saada nämä biisit omaksenne.

Ja kommentoikaa ihmiset! Antakaa palautetta. Mitkä ovat teidän suosikkielokuvasoundtrackinne (mahtava yhdyssana!)? Star Wars (John Willams) vai Taru Sormusten Herrasta (Howard Shore)?

Vai kenties Aimee Mannin valloittavat laulut Magnolian soundtrackillä? Yksi omista suosikeistani ehdottomasti.

Rauhaa ja rakkautta ystävät!

- Tapsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti